Betegellátás - Osztályok - Rehabilitációs Osztály

Rehabilitációs Osztály

Tartalom

Rövid történeti összefoglaló

Az Országos Onkológiai Intézet betegeinek teljes körül ellátása és a rehabilitació elősegítése céljából az Intézetben  Pschoonkológiai részleg és Rehanilitatios osztály müködik.

Intézetünkben, Magyaroszágon elöször dr Muszbek Katalin psychiáter szakorvos  szervezte meg l988-ban  a Psychoonkológiai ambulanciát a Rehabilitaciós részleghez kapcsolva, mely a klinikai psychológusok,psychiáterek és mentálhygiénes szakemberek részvételét jelentette az onkológiai betegellátás minden egyes területén. Ezt megelőzően szórványosan, kis létszámban foglalkoztak psychológusok a rákbetegekkel és családjaikkal. Dr.Muszbek Katalin   l988-től l993-ig dolgozott az Intézetben. Az ambulancia jelenleg is müködik, két psychológus  közremüködésével.

A neurologia szakvizsgálatokat kezdetben  az István kh. Neurologiai osztálya, dr. Ambrózy  György  főorvos és dr. Schaál Mária biztosította, a szükségletnek megfelelően. Az Intézet munkarendjéhez igazodva teljes/napi 7 óra/ munkaidőben 1993-ban indult Ideggyógyászati szakrendelés ,  a Rehabilitacios részleg keretén belül, a rendelést dr. Becze Anikó ideggyógyász szakorvos látta el. A szakrendelés szervezését indokolta az onkológiai betegek kezelése során felmerülő nagyszámú ideggyógyászati szövődmény gyors, szakszerű ellátásának igénye.

Gyógytorna részleg  1985-ben a szerveződött , ugyancsak a Rehabilitácios részleg keretén belül. Gyógytornászaink a szokásos gyógytorna és fiziotherápiás kezelés mellett speciális, onkológiai betegekre kidolgozott gyógytornát -valamint  lymphoedema kezelést végeznek.

A részleg munkáját két lymphapress készülék  egy electrotherápiás  készülék, valamint egyéb fizioterápiás fogyóanyagok segítik.

1995-től a három egység, a Neurologiai és Psychológiai ambulancia, valamint Gyógytorna részleg „ Psychoonkológia” néven  önálló egységet alkot, dr. Vönöczky Katalin ideg-elmeszakorvos vezetésével. A járóbetegek ellátása mellett  szakorvosok , psychológusok és gyógytornászok szakkonsiliumot  biztosítanak az Intézet fekvő osztályai számára.

1998-ben electrodiagnosztikai készülék beszerzése történt meg, a Népjóléti Minisztérium pályázatán megnyert támogatási összeg segítségével.  A készülék electromyographia, electroneuronographia és kiváltott válasz vizsgálat végzésére alkalmas.

Heti egy  alkalommal, részlegünk kötelekében idegsebészeti consiliumra van lehetőség, melyet az Országos Idegsebészeti Intézet dolgozója lát el. Ezzel egyidejűleg történnek a stereotaxiás sugárkezelések, sugártherápiás és idegsebész kolléga együttmüködésével.

A Rehabilitaciós részleg 2006-ban ismételten kialakításra került, tevékenységi köre  foniátriai tevékenységgel bővült.

Részlegünkhöz négy rendelő ,  tornaterem és főorvosi szoba tartozik.

Fel ↑

Részlegünk jelenleg az alábbi  tevékenységet végzi:

 1. Ideggyógyászati szakvizsgálat
 2. Psychodiagnosztika , psychotherápia
 3. Gyógytorna és lymphoedema kezelés
 4. Electrodiagnosztika: electromyographia, electroneuronographia és kiváltott válasz  vizsgálat
 5. Foniátriai tevékenység- hangképzési, beszéd és nyelészavarban szenvedő betegségek diagnosztikája és kezelése.
 6. Sz.e. orvosaink psychiátriai vizsgálatot is végeznek, tekintettel arra, hogy psychiátriai  szakvizsgával rendelkeznek .
 7. Idegsebészeti consilium és  stereotaxiás pontbesugárzás.

Fel ↑

Munkatársak

 • dr.Vönöczky Katalin részlegvezető főorvos
  szakvizsga: neurológia, psychiáter, electroencephalographia szakképesítés                  
 • dr.Gellért Marianna  főorvos
  szakvizsga: neurológia, psychiáter
 • dr.Sólyom András főorvos
  szakvizsga: neurológia, klinikai neurophysiolgia 
 • dr.Fedorcsák Imre főorvos
  szakvizsga: idegsebészet, klinikai onkológia
 • Csatáriné Varga Zsuzsanna gyógytornász
 • Molnárné Szabados Márta gyógytornász
 • Albert T. Judit gyógytornász
 • Radnóti Barbara gyógytornász
 • Mogyoróssy Zita gyógytornász
 • Zadravecz Réka gyógytornász
 • Szabó Anna gyógytornász
 • Nagy Árpádné asszisztens
 • dr.Mészáros Krisztina foniáter
  szakvizsga: fül-orr-gégészet, foniátria, audiológia
 • Nagy Éva foniátriai asszisztens
  képzettség: /egyetemi/ master fokozatú logopédus

Részlegünk dolgozói részt vesznek az Intézet oktatási, továbbképzési feladataiban és hazai és nemzetközi konferenciákon előadásokat tartanak.

Fel ↑